تأسیسات ساختمان چیست؟ 🛠 انواع آن

تاسیسات ساختمان

ما امروز قصد داریم، در مورد تأسیسات ساختمان صحبت کنیم که جزء  اصلی ترین بخش های ساختمان محسوب می گردد. چرا که قسمت اعظمی از آسایش ساکنان یک ساختمان، در گرو نحوه طراحی و عملکرد این بخش است. به بیان دیگر اگر طراحی بخش تأسیسات ساختمان، به صورت روشمند انجام شود، فواید زیادی برای ساکنان به دنبال دارد. این در حالی است که برخی در مورد التزام به اصول طراحی این بخش، سهل انگاری می کنند. اما لازم به ذکر است که این امر می تواند، تبعات سنگینی برای آن ها، به دنبال داشته باشد. به همین دلیل ما قصد داریم، این متن را به معرفی بخش تأسیسات ساختمان، اختصاص دهیم. به شما نیز پیشنهاد می دهیم که تا پایان این متن، با ما همراهی کنید. چرا که به این شکل می توانید میزان اهمیت بخش تأسیسات ساختمان را، بهتر درک نمایید.

تأسیسات ساختمان

تأسیسات ساختمان، یکی از بخش های زیر ساختی ساختمان است که به دو نوع مکانیکی و الکتریکی تقسیم می شود. برای معرفی بخش تأسیسات، باید این موضوع را متذکر شویم که هر کدام از انواع تأسیسات، دارای زیر مجموعه هستند. به همین دلیل کارایی آن ها، با یک دیگر  متفاوت است. از این رو، طراحی و نصب هر کدام از آن ها، بر اساس یک سری اصول خاص انجام می شود. البته نحوه پیاده سازی این اصول نیز می تواند، تأثیر مستقیمی در کارایی کل سیستم، داشته باشد. با این وجود، ممکن است موضوع تعدد بخش تأسیسات ساختمان، باعث شود که رعایت اصول آن سخت به نظر بیاید. اما جالب است بدانید که طراحی اصولی تأسسیات، نه تنها عملکرد سیستم، را ارتقا می دهد، بلکه باعث می شود که این قسمت سریع تر مورد بهره برداری قرار بگیرد. بنابراین این مقوله باید جدی گرفته شود.

انواع تأسیسات

ما در قسمت قبل، به طور مفصل در مورد اهمیت تأسیسات ساختمان صحبت کردیم. در این قسمت نیز قصد داریم، انواع آن را به شما معرفی کنیم که به شرح ذیل است:

  1. تأسیسات الکتریکی

یکی از مهم ترین انواع تأسیسات ساختمان، تأسیسات الکتریکی است. این نوع تأسیسات همان طور که از نام آن مشخص است، شامل قسمت هایی می شوند که با برق کار می کنند. مثل: سامانه اطفا حریق، سیستم پریز برق، سیستم روشنایی، آسانسور و…

همان طور که مشاهده می کنید، تأسیسات الکتریکی نقش مهمی در زندگی انسان دارند. چرا که وجود این تأسیسات می تواند کیفیت زندگی بشر را بهبود ببخشد. اما این هدف، زمانی محقق می شود که اصولی که برای این کار تعریف شده است جدی گرفته شوند. از این رو، ما در ادامه به تعدادی از این اصول، اشاره خواهیم کرد:

  • اولین نکته ای که در نصب تأسیسات الکتریکی، باید جدی گرفته شود، در رابطه با اجرای قوانین است. طبق این نکته، مقررات ولتاژ ایمن و انتخاب سیستم های نیرو رسانی، باید طبق آیین نامه مربوطه دقیق اجرا شوند.
  • دومین نکته مهم در زمان نصب تأسیسات الکتریکی، در رابطه با هزینه راه اندازی این تأسیسات است. چرا که، قبل از شروع پروژه باید میزان آن برآورد شود. البته لازم است این موضوع را متذکر شویم که اگر پروژه بزرگ باشد، اهمیت این موضوع بیشتر می شود.
  • سومین نکته، در مورد این مدل تأسیسات این است که

زمانی قابل استفاده است که مجوز آن صادر شده باشد. در غیر این صورت، ممکن است که استفاده از آن، تبعات سنگینی به دنبال داشته باشد.

  1. تأسیسات مکانیکی

نوع دیگر تأسیسات ساختمان، تأسیسات مکانیکی است که مهم ترین بخش های آن به شرح ذیل است:

تاسیسات سرمایشی و گرمایشی

  1. تأسیسات گرمایشی و سرمایشی

یکی از بخش های تأسیسات مکانیکی، تأسیسات گرمایشی و سرمایشی است. طرز کار این سیستم، همان طور که خودتان می دانید بر اساس نوع هدف که تولید گرما یا سرما است، مشخص می شود. البته برای انجام کار، باید تجهیزات خاصی استفاده شود که عبارتند از: مبنع هوا، ابزار توزیع هوا و کنترل.

  1. تأسیسات بهداشتی

تأسیسات بهداشتی، بخش دیگری از تأسیسات مکانیکی هستند. این سیستم دارای دو جزء است که یک جزء آن مربوط به آب شرب است. بخش دیگر آن نیز مربوط به آب فاضلاب است. بنابراین این دو جزء، به صورت موازی کار می کنند. اما یک نکته مهم در این رابطه وجود دارد و آن این است که کابرد این تأسیسات، بسیار زیاد است. از این رو، نصب آن، باید کاملاً اصولی انجام شود تا بازدهی خوبی داشته باشد.

  1. تأسیسات تهویه مطبوع

یکی دیگر از بخش های تأسیسات مکانیکی ، سیستم تهویه مطبوع است. همان طور که از نام آن مشخص است وظیفه این سیستم، کنترل رطوبت و حرارت محیط است. البته این سیستم زمانی کارایی لازم را دارد که انتخاب آن به صورت اصولی انجام شود. به عنوان مثال در زمان نصب آن، باید به نوع ساختمان و میزان گرما و سرما محیط دقت شود. چرا که فقط در این صورت است که این سیتسم، موجب ارتقا میزان آسایش ساکنین می شود.

  1. تأسیسات گاز رسانی

آخرین بخش تأسیسات ساختمانی مربوط به سیستم گاز رسانی ساختمان می شود. البته این بخش به دلیل کارایی های متعددی که دارد، بسیار حساس است. از این رو، پیشنهاد ما به شما این است که برای نصب آن حتماً با کارشناسان مشورت نمایید. نکته قابل ذکر دیگر این که سعی کنید برای نصب آن از بهترین تجهیزات استفاده کنید. قبل از انجام هر کاری نیز، مجوز های لازم را اخذ کنید تا بتوانید به کارایی این سیستم، اطمینان کنید.

جمع بندی

ما در این متن، در مورد تأسیسات ساختمان صحبت کردیم و سعی کردیم انواع آن را به شما معرفی کنیم. البته، از آن جایی که این موضوع دارای ابعاد متعددی است ممکن است، بخش مهمی از اطلاعات، ذکر نشده باشد. از این رو، توصیه می کنیم کسانی که می خواهند در این  حوزه کار کنند، از کارشناسان آن، راهنمایی بگیرند. هدف ما نیز از پرداختن به این موضوع این بود که بتوانیم میزان اهمیت تأسیسات را در زندگی، آشکار کنیم. چرا که بر این باور هستیم، با اهمیت دادن به بخش تأسیسات، بسیاری از هزینه های اضافی حذف می شود. البته همان طور که پیش از این اشاره شد، محقق شدن این هدف در گرو رعایت اصول اولیه مربوطه است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *