سختی گیر، مزایای استفاده از آن و انواع شیرهای سختی گیر

سختی گیر آب

سختی گیر دستگاهی است که از طریق برقراری واکنش بین یون های منفی منیزیم و کلسیم موجود در آب و یون های مثبت رزین باعث از بین رفتن املاح و آهک موجود در آب و تولید آب نرم می شود که به آن «سختی گیر رزینی» یا «سختی گیر آب» نیز می گویند. اگر می خواهید اطلاعاتی درباره این قطعه به دست بیاورید با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید.

اجزای سختی گیر

یک سیستم سختی‌گیر رزینی از سه بخش اصلی شامل: شیر کنترل، مخزن  معدنی و مخزن آب نمک تشکیل شده است.

شیر کنترل در هنگام بازسازی جریان آب، کنترل خارج و درون مخازن معدنی و آب نمک را انجام می دهد.

تصفیه آب در مخرن معدنی صورت می گیرد که باعث از بین رفتن منیزیم و کلسیم آب سخت می شود.

در مخزن آب نمک، یک محلول بسیار غلیظ نمکی ذخیره می شود که از این محلول برای شارژ مجدد و شست و شوی مخزن معدنی استفاده می شود.

مزایای استفاده

از مزایای آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. جلوگیری از کاهش فشار آب درون لوله کشی های کارخانجات، برج های خنک کننده، تأسیسات گرمایشی و چیلر ساختمان ها
  2. افزایش طول عمر شیرآلات، تأسیسات ساختمان ها و سیستم لوله کشی
  3. جلوگیری از تشکیل لکه های سفید رنگ آهکی روی سطوح
  4. افزایش راندمان سطح انتقال حرارت
  5. کاهش هزینه مصرف انرژی
  6. کاهش مصرف مواد شوینده

انواع سختی گیر از لحاظ جنس بدنه

  • فلزی؛

در  ضخامت های مختلف با ورق ST37 ساخته می شود که از نقاط منفی آن می توان به ضعیف بودن صفحه نازل آن اشاره کرد که در محل جوشکاری دچار خوردگی و زنگ زدگی می شود.

  •  فایبرگلاس FRP؛

بدنه آن از فایبرگلاس است که از مهمترین ویژگی‌ های آن می توان به وزن سبک مخزن، قیمت مناسب و مقاومت بالا در برابر مواد شیمیایی اشاره کرد.

  • استیل؛

برای ساخت آن از استیل ۳۰۴ استفاده می شود که به دلیل بالا بودن سطح بهداشت از آن در بسیاری از کارگاه ها و کارخانه های محصولات بهداشتی، دارویی و غذایی استفاده می شود.

لازم به ذکر است که ضخامت استیل استفاده شده در ساخت بدنه به ظرفیت سیستم تصفیه آب رزینی بستگی دارد که هر چقدر ظرفیت بالاتر باشد ضخامت استیل نیز بالاتر است.

انواع شیرهای سختی گیر

ان شیرها در ۲ دسته قرار می گیرد:

  •  نیمه اتوماتیک؛

این نوع شیر، به نام «شیر سولو ولو» نیز شناخته می شود از بخش های مختلفی مانند بدنه، سوزن انژکتور و واشر تشکیل شده است که برخلاف شیر تمام اتوماتیک قابلیت برنامه ریزی برای کارکرد و ارسال دستور مکش را ندارد.

  • تمام اتوماتیک؛

در این نوع سخی گیر تمام اتوماتیک قابلیت اتوماتیک نمودن فرآیند گرفتن سختی از آب به شکل تنظیم از طریق میزان جریان یا تنظیم مدت زمان فعالیت انجام می شود.

انواع رزین سختی گیر

  • رزین کاتیونی ضعیف و قوی؛

رزین کاتیونی یون های مثبت را با منفی جایگزین می سازد که به دو دسته ضعیف و قوی تقسیم بندی می شود که رزین کاتیونی ضعیف، بازده عملکردی بالاتر و پساب کمتری دارد ولی مهمترین اشکالی که رزین کاتیونی ضعیف دارد عدم جذب تمامی فلزات موجود در آب است. رزین کاتیونی قوی منیزیم، کلسیم و دیگر فلزات موجود در آب را با سدیم جایگزین کرده و سختی آب را می گیرد.

  • رزین آنیونی ضعیف و قوی؛

رزین آنیونی نیز در دو نوع ضعیف و قوی وجود دارد که برای جذب آنیون هایی مثل نیتریک و اسید سولفوریک از آن استفاده می شود که از رزین آنیونی ضعیف به دلیل مقاومت بالاتری که نسبت به رزین آنیونی قوی دارد، بیشتر استفاده می شود و رزین آنیونی قوی قادر به حذف اسیدهای تفکیک نشده و تفکیک شده است؛ بنابراین در بویلرهای نیروگاهی از آن استفاده می شود.

انواع سختی گیر آب از لحاظ عملکرد

 

انواع سختی گیر آب

سختی گیر ها از لحاظ عملکرد در دسته های زیر قرار می گیرند:

  • رزینی؛

دستگاهی است که جهت حذف آب سخت از رزین های کاتیونی یا آنیونی جهت تبادل یونی استفاده می کند.

  • مغناطیسی؛

این نوع با ایجاد میدان مغناطیسی درون لوله ای که وارد مخزن می شود باعث یونیزه شدن آب و جداسازی کریستال های سخت آب می شود.

شایان ذکر است که این مدل سختی آب را کاهش یا حذف نمی کند بلکه باعث کاهش تمایل آنها به برگزاری می شود.

  • الکترومغناطیس؛

در این روش برخلاف نوع رزینی آن از هیچگونه مواد شیمیایی برای کاهش سختی آب استفاده نمی شود بلکه با اعمال میدان الکترومغناطیسی بر روی آب سخت مانع از تشکیل رسوب در سطوح داخلی تجهیزات و لوله ها می شود.

نکات لازم درباره ی استفاده از سختی گیر

آب ورودی به سختی گیر آب نباید در آن باقی بماند؛ زیرا باعث کاهش عمر مفید رزین های کاتیونی می شود و دمای محیطی مخزن باید حداقل ۵ درجه سانتی گراد و حداکثر ۵۰ درجه سانتی گراد باشد.

در صورتی که آب ورودی به سسیستم ذرات معلق یا املاح دارد قبل از شروع عملیات رسوب زدایی آب را بوسیله فیلتر شنی یا فیلتر کربنی  پاکسازی کنید.

لازم است که حتماً کنترل سختی آب خروجی از دستگاه را به وسیله کیت های سختی سنج به صورت روزانه یا دو روز یکبار بررسی کنید.

قیمت سختی گیر

قیمت آن به عواملی مختلفی مانند اتومات یا نیمه اتوماتیک بودن شیر سخت گیر، شرکت سازنده‌ ی سخت گیر، فشار کاری، ضخامت بدنه، ظرفیت، میزان دبی آب در حال عبور از دستگاه و کیفیت رزین های مورد استفاده بستگی دارد.

سخن پایانی

در این مقاله شما را با سختی گیر، اجزای آن، مزایا و انواع آن از لحاظ جنس بدنه، انواع شیرهای سختی گیر، انواع رزین سختی گیر، انواع سختی گیر آب از لحاظ عملکرد، نکات لازم درباره ی استفاده  و قیمت آن آشنا کردیم. امیدواریم که اطلاعات مفید و سازنده ای را در اختیار شما عزیزان قرار داده باشیم.

 

برای مشاهده انواع شیلنگ حصیری به این لینک مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *